C Vitamini Nedir?

Suda çözünen vitaminlerden biri olan C vitamini bir diğer adıyla Askorbik asit vücut tarafından depolanamadığı için günlük olarak besinlerle veya takviyelerle vücuda alınması gereklidir. C vitamini vücutta, insan vücudunun normal fonksiyonlarının korunmasında önemli işlevlerde rol oynamaktadır. Aynı zamanda, C vitamininin biyokimyasal fonksiyonlarda da görev almaktadır. Belirli enzimlerin uyarılması, kolajen biyosentezi, hormonal aktivasyon, antioksidan, histaminin detoksifikasyonu gibi birçok biyokimyasal fonksiyonlarda da rol oynamaktadır. Bu işlevler, bir bireydeki C vitamini seviyesinin vücudumuz üzerindeki etkileriyle ilgilidir.

C Vitamininin Vücut Fonksiyonları Üzerindeki Etkileri

Antioksidan özelliği ile serbest radikallerin verdiği zararların engellenmesine ve dokulardaki oksidatif hasara karşı dokuları korumaya yardımcı olur.

Enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı: Bağışıklık sistemini destekleyerek yaraların iyileşme sürelerine destek olabilir. Demir mineralinin emilimini hızlandırıcı ve kolajen üretimini arttırıcı birçok yararı bulunmaktadır.

Kolajen sentezini artmasına yardımcı: Beslenme programlarınıza C vitamini takviyesi eklenmesi cilde faydaları sayesinde kolajen ve cilde dolgunluk veren elastin sentezinin artmasına yardımcı olabilir. 

Yaşlanma etkilerinin azaltılmasına yardımcı: Yaşlanma dolayısıyla meydana gelen kolajen kaybının önlenmesinde görev alır. Cildin elastikiyetinin artmasına ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir.

Cildin neminin artmasına ve ciltteki kızarıklığın azalmasına yardımcı: C vitamini su tutma kapasitesini arttırarak cildi nemlendirmeye yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemine destek: C vitamini bağışıklık sisteminin korunmasına ve alerjik reaksiyonların şiddetinin azalmasına yardımcı olabilir.

Enflamasyonu azaltmaya yardımcı: C vitamini; kızarıklık ve tahriş gibi iltihaplanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. 

Özetle; yeterli ve dengeli bir diyete C vitamininden zengin gıdalar eklemek ya da takviyeler almak hem genel vücut hem de cilt sağlığının korunmasında önemlidir.

Walingo, K. M. (2005). Role of vitamin C (ascorbic acid) on human health-a review. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development5(1).

Granger, M., & Eck, P. (2018). Dietary vitamin C in human health. Advances in food and nutrition research83, 281-310.

Naidu, K. A. (2003). Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview. Nutrition journal2, 1-10.

Bendich, A., Machlin, L. J., Scandurra, O., Burton, G. W., & Wayner, D. D. M. (1986). The antioxidant role of vitamin C. Advances in Free Radical Biology & Medicine2(2), 419-444.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.