Hangi Besinler Kolajen İçerir?

Kolajen insan vücudunda en çok bulunan proteindir. Vücudumuzun toplam proteininin yaklaşık %30’unu oluşturur. Kolajen vücudumuzun cildinin, kaslarının, kemiklerinin, tendonlarının, bağlarının ve diğer bağ dokularının birincil yapı taşıdır. Ayrıca organlarınızda, kan damarlarınızda ve bağırsak astarında da yer almaktadır. Cilde, kaslara, kemiklere ve bağ dokulara yapı, destek veya güç sağlamaya yardımcı olur.

Dengeli bir beslenme, vücudumuza doğal olarak kolajen yapmasına yardımcı olmak için ihtiyaç duyduğu ham maddeleri sağlar.

Kolajen açısından zengin gıdalar, takviye almanın yanı sıra vücudunuzun kolajen seviyelerini artırmanın harika bir yolu olabilir. Diyetinize kolajen bakımından zengin gıdaları dahil etmek, doğal kaynağınızı yüksek tutmamıza yardımcı olabilir. 

Muhtemelen zaten yediğimiz birçok kolajen içeren yiyecek var, ancak yoksa, bunları diyetimize daha fazla dahil etmeyi ve bunların her hafta alışveriş listelerimize dahil etmemiz gerekmektedir. 

Tavuktan turunçgillere ve yeşil yapraklı sebzelere kadar, doğal kolajen seviyelerimizi yüksek tutmak için aşağıdaki kolajen gıdaların daha fazlasını diyetimize dahil etmemiz optimal sağlığımız için gereklidir.

Tavuk: Tavuk vücudumuzun kolajen üretmek için ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir ve tavuk dokuları zengin bir diyet kolajen kaynağı sunar.

Narenciye: Kolajen açısından zengin olan en sevdiğimiz yiyeceklerden bir diğeri de narenciyedir. Portakal, limon, limon ve greyfurt gibi meyveler birçok faydasıyla bilinen C vitaminiyle doludur. C vitamininin faydalarından biri de kolajenin öncü maddesinin üretilmesinde önemli bir rol oynaması ve aynı zamanda kolajen üretimi sırasında amino asitlerin bağlanmasına yardımcı olmasıdır.

Narenciye meyvelerini ev yapımı meyve sularına, smoothie’lere (veya smoothie kaselerine), salatalara ekleyin veya hafif bir kahvaltı için meyve salatasının veya hatta C vitamini alımınızı artırmanıza ve vücudunuzun doğal kolajen seviyelerini desteklemenize yardımcı olacaktır.

Baklagil: Nohut, mercimek, fasulye, bakla, bezelye vb. gıdalar doğal olarak protein açısından zengindir ve bu da onların kolajen üretimi için gerekli olan tüm temel amino asitleri sunmalarını sağlamaktadır. Aynı zamanda bu gıdalar kollajen üretimine yardımcı olan bakır ve C vitamini kaynağı da sağlarlar.

Biber: Özellikle kırmızı biber C vitamini içeriği ve antiinflamatuar bir madde olan kapsaisin açısından zengin olması ile yaşlanma belirtileri ile mücadeleye yardımcı olmaktadır. Salatalarınızı ve makarna soslarınızı mümkün olduğunca kırmızı biber ekleyerek kolajen artırıcı gıdalara dönüşümüne yardımcı olabiliriz.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, vücuttaki kolajenin öncüsünü artırmanın yanı sıra antioksidan özellikler sağlayan klorofil içeriği ile vücut sağlığına destek olmaktadır.

Ispanak, lahana, tere, pazı, marul vb. gıdalar doğal olarak C vitamini içeriği ile kolajen sentezine yardım olur.

Kemik Suyu: Kemik suyu, zengin bir hayvansal kolajen kaynağı olan sığır ve tavuk gibi etlerin kemiklerinden yapıldığı için en bilinen kolajen gıdalarından biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.