Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?

Kolajen insan vücudu için oldukça önemli bir proteindir. Kolajenin faydasını duyan kişiler bu maddenin hangi yiyeceklerde yer aldığını araştırıyor. Kolajen bulunan maddelerin tüketilmesi birçok uzman tarafından öneriliyor.

Kolajenin Görevi Nedir?

Kolajen hakkında birçok soru soruluyor. Sorulan sorularla birlikte kolajenin içeriği ve ne olduğu öğrenilebiliyor. Kolajen vücudumuzdaki bağ dokuyu güçlendiriyor. Kolajen insan vücudunun; cilt, kemik, eklem, tendonlar, bağlar, düz kas dokusu, kan damarları ve diğer organlarında bulunur. Saç ve tırnakların önemli bir bileşenidir. Kolajeni önemli olarak gören kişiler kolajenli yiyeceklere yöneliyor. 

Vücudumuzdaki Kolajen Miktarı Neden Azalır?

İnsan vücudunda kolajen miktarı belli sebeplere bağlı olarak düşebiliyor. Bu sebepler kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Uzmanlar vücutta yer alan kolajen miktarının belli bir yaştan itibaren azaldığını söylüyor. Kolajen kaybının olması vücutta farklı sorunlara neden olabiliyor.

Modern yaşam tarzı, yüksek şeker tüketimi, yüksek oranda güneşe maruz kalma, sigara içmek, günlük alınması gereken C vitaminin yetersiz olması, cilt bakımı ihmali, kirli hava etkileri, çok yoğun spor aktivitesi, uyku düzensizliği vücudumuzun kolajen depolarını azaltabilir.

Kolajeni Doğal Olarak Artırmanın Yolları Nelerdir?

Kolajeni doğal olarak artırmak için bazı yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerin doğru bir şekilde uygulanması ile vücuttaki kolajen miktarı desteklenebiliyor.

Vücuttaki kolajen miktarını artırmak isteyen kişiler C vitaminin bol olduğu yiyecekleri tercih edebilir. Çünkü C vitamini, cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunuyor. 

Hangi Besinlerde Kolajen Bulunur?

Kolajenin yer aldığı besinler şu şekilde:

  • Balık
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Et, et ürünleri

Balık

Pek çok kişinin sevdiği balıkta kolajen miktarı oldukça fazla oluyor. Sağlığını düşünen kişiler balık tüketmeyi ihmal etmiyor. Balığın doğru bir şekilde pişirilmesi kolajenin vücuda alınmasında büyük rol oynuyor. Bunun yanında balığın taze olması da kolajen miktarında etkili oluyor.

Uzmanlar kolajen için balık yemeyi öneriyor.

Kabuklu Deniz Ürünleri

Kabuklu deniz ürünleri oldukça geniş bir alt başlıkta inceleniyor. İçerisinde bulunan etken maddeler kolajen miktarını artırıyor. Bundan dolayı pek çok kişi kabuklu deniz ürünlerine yöneliyor.

Ancak yeterli kolajenin alınması için kabuklu deniz ürünlerinin yeterli seviyede yenmesi gerekiyor. Aksi halde yeterli miktarda kolajen vücuda alınamıyor.

Et, Et Ürünleri

Kemikli etlerin bol tüketilmesi de kolajen için önemli olarak görülüyor. İlikli kemik suyunu içmek de kolajen miktarını destekleyebiliyor. Kolajenli besinlerin detaylı listesini öğrenmek için bir diyetisyenden destek alabilirsiniz.

Vücudun ihtiyacı olan kolajen besin takviyeleri ile desteklenerek alınabilir. Siz de yaşınıza ve ihtiyacınıza en uygun kolajen takviyesini öğrenmek için sağlık profesyonellerine danışabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.